Witamina D3 - przeciwko nowotworom

Źródło witaminy D

Pokarmowe źródła witaminy D

Pod wpływem światła słonecznego powstaje ergokalcyferol  również w roślinach oleistych. W jakich pokarmach możemy znaleźć  witamine D:

  • tran, oleje rybne,
  • ryby ( węgorz, dorsz, tuńczyk, łosoś, śledź,  sardynka, makrela)
  • olej z wątroby dorsza,
  • żółtka jajek,
  • grzyby suszone zwłaszcza Shiitake

Zawartość witaminy D w produktach dostępnych na polskim rynku:

Nazwa produktu

Zawartość witaminy D
(1 IU = 0,025 µg)

węgorz świeży

1200 IU/100 g

dorsz świeży

40 IU/100 g

łosoś (gotowany/pieczony)

540 IU/100 g

śledź marynowany

480 IU/100 g

śledź w oleju

808 IU/100 g

makrela (gotowana/pieczona)

152 IU/100 g

ryby z puszki (tuńczyk, sardynki)

200 IU/100 g

żółtko jajka

54 IU/żółtko

ser żółty

7,6–28 IU/100 g

mleko ludzkie

1,5–8 IU/100 ml

mleko krowie

0,4–1,2 IU/100 ml

Normy dziennie witaminy D są bardzo różne, zależy to od wieku, schorzeń, oraz położenia geograficznego.  Zapraszamy do poczytania o witaminie D3 firmy Calivita – D-drops liquid vitamin D, która świetnie uzupełnia braki i chroni nasz organizm, oraz o stosowaniu jej w codziennej diecie pod linkami:

Stosowanie witaminy

Category: Uncategorized
  • Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*