Niedobory witaminy D3, mogą pośrednio doprowadzić do poniższych powikłań w naszym organizmie:
- spadek odporności immunologicznej,
- grypa, częste przeziębienia,
- bezsenność,
- powstawanie komórek nowotworowych,
- cukrzyca typu 1 oraz 2,
- podatność na nerwice, autyzm,
- choroby serca, nadciśnienie, zaburzenia słuchu, szumy w uszach,
- zaburzenia płodności,
- łuszczyca, egzema,
- reumatoidalne zapalenie stawów, bóle mięśniowe, zwyrodnienia,
- choroba Leśniowskiego-Crohna – problemy z jelitem,
- stwardnienie rozsiane,
- otyłość i nadwaga,
- starzenie się organizmu i skóry,
- problemy z zębami, ubytki, choroby przyzębia,
- zaburzenia układu oddechowego, astma,
- choroby mięśni:mialgia i miopatia,
- bóle migrenowe i inne.
Przy niedoborach witaminy D, warto wiedzieć:
Suplementowanie witaminy A w dużych ilościach może zaburzać wytwarzanie witaminy D w organizmie. Najlepszym źródłem witaminy A są karoteny z warzyw obecne w jelitach. Niski poziom witaminy A może blokować pozytywne efekty witaminy D, dlatego też dobrze jest suplementować w okresie letnim Beta karotenem, który korzystnie działa na wygląd i opaloną skórę, zabezpiecza nas przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym oraz chroni nasze oczy. Beta karoten jest pre-witaminą A, czyli nie ma możliwości przedawkowania witaminy A. Organizm nie jest w stanie przetworzyć beta karotenu w nadmierną ilość witaminy A.
Dobrze by było w diecie stosować duże ilości dorsza, aby dostarczyć Witaminę A, witaminę D oraz Omegę 3 w postaci najlepiej przyswajanej przez organizm w jednym czasie.
Dobrze by było również, jeść duże ilości kolorowych warzyw i owoców dających nam naturalny Beta Caroten oraz korzystać w tym czasie z kąpieli słonecznych.
Równowaga pomiędzy tymi dwoma witaminami jest zasadna i należałoby je stosować jednocześnie. Witaminę A korzystniej jest stosować w postaci Beta Carotenu. Dieta nasza jest uboga w te witaminy i oleje, a ryby są wątpliwej jakości, nie wspominając o owocach, które są pełne chemii.